Skip to Content

Tehnička rešenja

Sanitarni silikon za kadu, tuš kabinu i kuhinju

Blokira vlagu i prljavštinu

Sanitarni Silikon: Higijenski, Estetski I Praktičan

Sanitarni silikon se koristi za zaptivanje spojeva između keramičkih pločica u uglovima, na mestima gde se zid spaja sa podom, za zaptivanje spojeva između pločica i sanitarija. Ovaj sloj čini spojeve ne samo izdržljivijim i estetskim, već i lakšim za čišćenje.

Sanitary silicone CS 25 used for bathroom sealing
Kupatilo u kojem je korišćen zaptivni silikon

Zašto Koristiti Sanitarni Silikon?

Popunjavanje praznina daje spojevima čistiji izgled, istovremeno ih štiti od oštećenja izazvanih vlagom, prljavštinom i buđi. Kada nanosite silikon na sanitarije (na primer, kadu, tuš kabinu, umivaonik), stvarate vizuelno prijatan prelaz između površina koji se takođe lako čisti.

Sanitarni silikoni mogu biti providni ili obojeni i najčešće dolaze u kartušama koje vam omogućavaju da ubrizgate proizvod direktno u spojeve.

CS 25 sanitary silicone packshot
Sanitarni silikon Ceresit CS 25

Izbor Odgovarajućeg Sanitarnog Silikona

Kada birate sanitarni silikon, morate se uveriti da se može primeniti na materijale koje želite da zaptivate. Najčešće ćete raditi sa sledećim površinama: keramika, plastika, metali i emajlirane/glazirane površine.

Da bi bio efikasan u vlažnim prostorijama, sanitarni silikon mora takođe biti otporan na vlagu, buđ i gljivice. Prilikom izbora morate uzeti u obzir i širinu spojnice koju treba popuniti, jer su određeni sanitarni silikoni formulisani za različite širine.

Zapamtite Da Ne Možete Farbati Preko Većine Sanitarnih Silikona.

Obzirom da ostaje fleksibilan nakon stvrdnjavanja, proizvod kao što je Ceresit CS 25 sanitarni silikon je dobra opcija za zaptivanje dilatacijskih spojnica u vlažnim prostorijama (ali ne i u bazenima). Sprečava nastanak buđi i gljivica i prianja na većinu gore navedenih materijala, čak i bez prajmera. Možete ga koristiti u zatvorenom ili na otvorenom, ali ga ne bi trebalo koristiti za akvarijume ili površine koje dolaze u kontakt sa hranom ili vodom za piće.

Kako Naneti Sanitarni Silikon?

 1. Pripremite materijale. Pored sanitarnog silikona CS 25 potrebna vam je lepljiva traka, alat za sečenje, lopatica ili sličan alat, brisač, malo vode i sapun/deterdžent za pranje sudova, rukavice i zaštitne naočare.
 2. Zaštitite se. Nosite rukavice i zaštitne naočare i obezbedite odgovarajuću ventilaciju, posebno tokom faze očvršćavanja.
 3. Pripremite spojeve i površine. Stranice moraju biti čvrste, suve i bez supstanci koje mogu uticati na prianjanje. Pročitajte tehnički list da biste saznali da li treba da nanesete prajmer. Zaštitite ivice lepljivom trakom. Ako zaptivate dilatacione spojeve, popunite ih penom sa zatvorenim ćelijama.
 4. Pripremite kartušu sanitarnog silikona. Namontirajte levak i isecite vrh pod uglom. Otvor treba da bude onoliko velik koliko je širina spoja koji želite da zaptivate.
 5. Zapečatite spoj. Ujednačenim pritiskom ubrizgajte sanitarni silikon u spoj bez stvaranja šupljina i izbegavanja prianjanja sa tri strane. Koristite odgovarajući alat kao što je lopatica i malo vode sa sapunom/deterdžentom za pranje sudova da biste zagladili silikon u vremenskom okviru navedenom u tehničkom listu.
 6. Završna obrada. Uklonite lepljivu traku kako je navedeno u tehničkom listu. Ako je potrebno, ponovo poravnajte silikon i odmah uklonite višak. Pročitajte tehnički list za informacije o uklanjanju proizvoda nakon što se stvrdne.

Otkrijte tajne pravilne primene Ceresit CS 25 sanitarnog silikona!

sanitary-silicone
Sanitarni silikon Ceresit CS 25 se nanosi kao 5. korak u sistemu ugradnje keramike u kupatilu

Povezani Članci

 • Lepljenje pločica - Priprema i postavljanje
  Lepljenje pločica - Priprema i postavljanje
 • Izlivanje samonivelišuće mase
  Nivelisanje neravnog poda: Konstruktivno i estetski neophodno
 • Nanošenje prajmera četkom
  Prajmer
 • Fasadna vodoperiva boja: premaz u boji sa trajnom zaštitom
  Fasadna vodoperiva boja: premaz u boji sa trajnom zaštitom
 • Hidroizolacija kupatila
  Hidroizolacija kupatila
 • Kupatilo obloženo mozaikom
  Epoksidna fug masa i lepak: Jedinstveno rešenje