TERASE, BALKONI I DVORIŠTA

Izgradnja balkona i terasa nije nauka, ali kao i kod ostalih stvari, najbitniji su detalji.
S obzirom na izloženost elementima, završni proizvod mora biti u skladu s najvišim strukturnim i fizičkim zahtevima. Bilo koja greška u planiranju ili kod izrade može imati direktne posledice ili rezultirati strukturnim oštećenjem. Prvi korak u planiranju mora biti pregled tipa konstrukcije, a drugo pitanje koje materijale koristiti. Ceresit podupire planiranje i izvršenje savršenim proizvodima: naši sistemi pokrivaju široki raspon proizvoda otpornih na mraz, vlagu i promene u visokim temperaturama - od proizvoda za pripremu podloge i hidroizolaciju do lepkova za polaganje keramičkih pločica i masa za fugovanje.

KORAK PO KORAK

Korak 1: Priprema podloge

Pre donošenja bilo kojih odluka u vezi hidroizolacije i obloga, potrebno je testirati i proceniti podlogu i stanje. Voda mora biti u tečnom stanju - stoga je nužno dizajnirati dugotrajni i efektivni sistem odvoda. Balkoni i terase moraju biti planirani s minimalnim nagibom od 2%.

Korak 2: Hidroizolacija

Kako bi sačuvali vrednost i izbegli strukturna oštećenja, dizajn terase i hidroizolacija moraju biti savršeno usklađeni. Smernice za planiranje i izvršenje potrebne hidroizolacije za terase, balkone i dvorišta definisane su lokalnim i EU odredbama i standardima.
Ceresit nudi detaljne informacije u brošurama za polaganje pločica za balkone i terase.

Korak 3: Postavljanje keramičkih pločica

Keramičke pločice i pločice od prirodnog kamena izvrsne su za prekrivanje podova balkona i terasa. Ukoliko su pravilno položene, nude dugi vek trajanja. Za spoljašnje površine, pločice moraju imati 100%-tnu pokrivenost lepka. Ukoliko pločice i ploče nisu u potpunosti utisnute u lepak, formiraće se pore u kojima će se akumulirati voda. Vlaga zarobljena u lepku dovešće do raznih problema, od iscvetavanja na spojevima do štete mrazom i nastaće raslojavanje pločica. Ceresit nudi pouzdana rešenja za polaganje pločica za upotrebu na balkonima i terasama.

Korak 4: Nanošenje fug mase

Nakon mešanja, fug masa se može naneti pomoću gumene gleterice. Uz pomoć nje potrebno je utisnuti fug masu između keramičkih pločica, sve dok se ne popune šupljine i dok se ne poravna sa podlogom. Nakon toga, ostatak fug mase se uklanja sa keramičkih pločica korišćenjem ivice gleterice pod uglom od 90°. Potrebno je praviti dijagonalne pokrete, kako bi se uklonilo što je više moguće fug mase a da se pritom ne izvlači fug masa koja se nalazi između keramičkih pločica. Kako bi se dobio ujednačen, estetski izgled i omogućilo lako čišćenje, pre samog pranja, potrebno je ostaviti fug masu neko vreme, kako bi se stegla.