Skip to Content

Sistemi Za Postavljanje Pločica

Terase, balkoni i dvorišta

Izgradnja balkona i terasa nije nauka, ali kao i kod ostalih stvari, najbitniji su detalji. Postoje 4 koraka: priprema podloge, hidroizolacija, postavljanje pločica i nanošenje fug mase 

Izgradnja balkona i terasa nije nauka, ali kao i kod ostalih stvari, najbitniji su detalji.
S obzirom na izloženost elementima, završni proizvod mora biti u skladu s najvišim strukturnim i fizičkim zahtevima. Bilo koja greška u planiranju ili kod izrade može imati direktne posledice ili rezultirati strukturnim oštećenjem. Prvi korak u planiranju mora biti pregled tipa konstrukcije, a drugo pitanje koje materijale koristiti. Ceresit podupire planiranje i izvršenje savršenim proizvodima: naši sistemi pokrivaju široki raspon proizvoda otpornih na mraz, vlagu i promene u visokim temperaturama - od proizvoda za pripremu podloge i hidroizolaciju do lepkova za polaganje keramičkih pločica i masa za fugovanje.

Korak Po Korak

KORAK 1: PRIPREMA PODLOGE

Ceresit Tiling Systems LP, Terraces, balconies and patios, surface preparation, size 1280x960

Pre donošenja bilo kojih odluka u vezi hidroizolacije i obloga, potrebno je testirati i proceniti podlogu i stanje. Voda mora biti u tečnom stanju - stoga je nužno dizajnirati dugotrajni i efektivni sistem odvoda. Balkoni i terase moraju biti planirani s minimalnim nagibom od 2%.

KORAK 2: HIDROIZOLACIJA

Ceresit Tiling Systems LP, Terraces, balconies and patios, waterproofing, size 1280x960

Kako bi sačuvali vrednost i izbegli strukturna oštećenja, dizajn terase i hidroizolacija moraju biti savršeno usklađeni. Smernice za planiranje i izvršenje potrebne hidroizolacije za terase, balkone i dvorišta definisane su lokalnim i EU odredbama i standardima.
Ceresit nudi detaljne informacije u brošurama za polaganje pločica za balkone i terase.

KORAK 3: POSTAVLJANJE KERAMIČKIH PLOČICA

Ceresit Tiling Systems LP, Terraces, balconies and patios, tiling, size 1280x960

Keramičke pločice i pločice od prirodnog kamena izvrsne su za prekrivanje podova balkona i terasa. Ukoliko su pravilno položene, nude dugi vek trajanja. Za spoljašnje površine, pločice moraju imati 100%-tnu pokrivenost lepka. Ukoliko pločice i ploče nisu u potpunosti utisnute u lepak, formiraće se pore u kojima će se akumulirati voda. Vlaga zarobljena u lepku dovešće do raznih problema, od iscvetavanja na spojevima do štete mrazom i nastaće raslojavanje pločica. Ceresit nudi pouzdana rešenja za polaganje pločica za upotrebu na balkonima i terasama.

KORAK 4: NANOŠENJE FUG MASE

Ceresit Tiling Systems LP, Terraces, balconies and patios, grouting, size 1280x960

Nakon mešanja, fug masa se može naneti pomoću gumene gleterice. Uz pomoć nje potrebno je utisnuti fug masu između keramičkih pločica, sve dok se ne popune šupljine i dok se ne poravna sa podlogom. Nakon toga, ostatak fug mase se uklanja sa keramičkih pločica korišćenjem ivice gleterice pod uglom od 90°. Potrebno je praviti dijagonalne pokrete, kako bi se uklonilo što je više moguće fug mase a da se pritom ne izvlači fug masa koja se nalazi između keramičkih pločica. Kako bi se dobio ujednačen, estetski izgled i omogućilo lako čišćenje, pre samog pranja, potrebno je ostaviti fug masu neko vreme, kako bi se stegla. 

Imate pitanje?

Sa zadovoljstvom ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja vezana za naše proizvode, mesta gde ih možete kupiti kao i koja su najbolja rešenja za vaše projekte.